Топлоцентрала блог
ТЕРМОДИНАМИКА
5 minutes w/ Mugisha Frank
0:00
-6:02
5 minutes w/ Mugisha Frank

🌍 Mugisha Frank is an inspiring free-spirited performance artist, who is vising Toplocentrala on 04-06 May with ROYALTY BG TOUR 2022, an African Dance Workshop and an African Yoga Class.

♨️ Toplocentrala is on Facebook & Instagram, the program and everything about the Center is on the site!

🇧🇬 

Юлиана Динева Здравей, Мугиша!

Мугиша Франк Здрасти, здрасти!

ЮД Разкажи ни повече за себе си.

МФ Казвам се Мугиша Франк и съм роден в Руанда, където живея, и съм израснал в Уганда, Кампала, където също живея. Живея в Източна Африка. През 2015 г. получих възможност да живея в България за 10 месеца и тък срещнах много прекрасни хора. Танцувах много, очевидно. Така че съм много благодарен, че ще представям в София, един град, който е специален за мен.

ЮД Защо задължително да сложим ROYALTY в месечния ни календар?

МФ Не знам дали за този месец единствено, мисля, че е задължително да се гледа всеки ден от календара. В момента сме май месец. Предишният месец беше възпоменанието в Руанда. През 1994 г. имаше геноцид и април е месецът, в който почитаме онези хора, които загинаха в геноцида. Да го играя в това време е изключително специално, то е отвъд просто изпълнение. Нещо повече е – ние също така отдаваме присъствие на много хора, които не могат да бъдат сред нас днес, в този живот и в плът и кръв. Като цяло мисля, че това е представление, което говори на всеки човек, на всеки индивид, където и да се намират. Мисля, че е изключително специално, че се случва.

Спектакъла предпочитам да го нарека ритуал, защото той е било такъв. Създадохме го през 2019 г. със СиДжей Суит в САЩ, в Северна Каролина. И това е театър, който дава най-вече яснота и възможност на тялото да си спомни, защото, знаете ли, идвам от място, което е било колонизирано, затова работата ми е силно обвързана с разясняване на всички тези неща, които бяха говорени с намерението да ни потискат, да ни карат да се чувстваме по-малко. Моята работа наистина е свързана с опита човек да се завърне към древните начини на живот, към този прост, непосредствен начин на живот на нашите предци. Това произведение възвръща усещането за тези неща и знанието, че в себе си всеки има велика личност, силен дух. И вътре във всеки има едно царство, което му е предадено от предците, оттам идва заглавието ROYALTY. Така че става въпрос за откриването на вътрешната царствена природа, затова че независимо от всичко всеки е цар или царица и заслужава да присъства тук, колкото всички останали.

продължение в български превод

0 Comments
Топлоцентрала блог

ТЕРМОДИНАМИКА

🤍 Термодинамика е подкаст проследяващ събитията на Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Сближете се със съвременната сцена на българско и чуждестранно изкуство. Не забравяйте, че вие като публика сте важна част от развитието на културата. Абонирайте се и бъдете информирани!