Топлоцентрала блог
ТЕРМОДИНАМИКА
еп. 44 Белият ФЛАГ на надеждата с/ Албена Баева
0:00
-15:54
еп. 44 Белият ФЛАГ на надеждата с/ Албена Баева

🤖 Албена Баева поставя QR кода, генериран от Stable Diffusion, върху бяло знаме. Знамената не са просто емблеми на държави или институции. Те се използват за маркиране на предмети или за привличане на вниманието. 🏰 Програма за корекции отбелязва с флаг думи, които не са включени в речника. Във футбола се вдига флаг,  🚩за да се привлече вниманието на съдията към нарушение на правилата. Белият флаг се вдига като знак, че някой се предава. 🏳️

🫨 Изложбата „Флаг“ надгражда върху генериран от ИИ програма QR код. QR кодът е емблемата на съвременните интернет връзки. Това е изображение, генерирано автоматично от програма, като навигационна връзка, която друга програма може да прочете. Това е изображение, създадено не с оглед на човешката естетика, а единствено за машинно потребление.

🧩 Докато мащабите и неизбежността на настоящата климатична криза се разкриват пред нас, големите технологични компании колективно се впускат в надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект (ИИ). Те изразходват огромни количества ограничени земни ресурси и енергия, за да създадат ИИ, който генерира безкрайни потоци от банални изображения и монотонни изречения. 🧊  Под мотото "fake it till you make it", тези компании повтарят мантрата, че изкуственият интелект, способен да достигне и надхвърли човешките постижения, е само на една крачка разстояние. 🎯 Обещания и страхове, че изкуственият интелект ще замени хората или направо ще ни изличи от лицето на Земята, допълват общия медиен шум.

🍽 ⁠Изложбата продължава до 07/10! ⁠

🍼 Абонирайте се за подкаста и следете Топлоцентрала във ⁠Facebook⁠ & ⁠Instagram! ⁠🍼

0 Comments
Топлоцентрала блог

ТЕРМОДИНАМИКА

🤍 Термодинамика е подкаст проследяващ събитията на Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Сближете се със съвременната сцена на българско и чуждестранно изкуство. Не забравяйте, че вие като публика сте важна част от развитието на културата. Абонирайте се и бъдете информирани!