Какво е ТОПЛОЦЕНТРАЛА?

Топлоцентрала е съвместна инициатива на група артисти от независимата артистична сцена и Столична община, която стартира през 2014 г. с основната идея да трансформира бившата топлоцентрала на НДК, построена през 1981, в Център за съвременни изкуства от модерен европейски тип.

Вижте повече на www.toplocentrala.bg

БЛОГ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Споделяме интересни събития, отзиви и интервюта с артисти, които са посветени на съвременното изкуство и култура.

ЗА ТОПЛОЦЕНТРАЛА

✦ Регионалният центърът за съвременни изкуства “Топлоцентрала” е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи.

Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена - българската, европейската и световната. В Топлоцентрала има условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждат се много дискусионни, образователни и междусекторни събития.

Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс “Гарнизонно стрелбище” и Перловска река. Разположена в парк и до река, “Топлоцентрала” ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като показва нови социални и екологични практики. Сградата ще бъде достъпна за хора от всички възрасти и социални групи. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, “Топлоцентрала” разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти.

✦ Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” е член на Trans Europe Halles (teh.net) - най-старата и динамична културна мрежа в Европа, създадена да приобщи обратно изоставени сгради в Европа, превръщайки ги в центрове за изкуство и култура.

✦ Проектът за ресоциализирането и преустройство на "Топлоцентрала" е финансиран от Програма "Европа" на Столична община за 2015 година. Инициатори: АСТ Асоциация за свободен театър и Фондация "Бюро култура". Чуждестранни консултанти: Christophe Knoch, Berlin и Michel Quere, Brussels.


Официален сайт: toplocentrala.bg

Subscribe to Топлоцентрала блог

Блог за съвременно изкуство

People

Блогът на Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала е място, където публика и артисти се срещат, за да прочетат повече за независимата сцена на България.